Több százezres csekket hozhat a postás, ha hiányzik a nyelvvizsga

A képzésük költségének a felét ki kell fizetniük azoknak az állami finanszírozású hallgatóknak, akik a képzési idejük másfélszerese alatt nem szerzik meg a diplomájukat. A diploma megszerzéséhez viszont nem elég befejezni a képzést és államvizsgázni: teljesíteni kell a nyelvvizsga-kötelezettséget is. A határidő a 2012-ben beiratkozott hallgatókra vonatkozik, és bár az origo.hu szerint még nincs szó tömegekről, egyre időszerűbb felhívni erre a figyelmet. A kötelezettséget a 2011. évi CCIV. törvény a nemzeti felsőoktatásról írja elő, és minden államilag finanszírozott tanulóra vonatkozik.

.

Milyen lehetőségek vannak, ha előreláthatóan nem lesz meg az oklevél a határidőig?

.Amennyiben a (volt) hallgató nyelvvizsga megszerzése érdekében külföldi tanulmányokat folytat, vagy felnőttképzésben tanulja a nyelvet, az oklevélszerzési határidő lejártáig kérelmezheti a határidő felfüggesztését, a megfelelő dokumentumok – felnőttképzési szerződés vagy külföldi tanulmányokról szóló jogviszony-igazolás – benyújtásával. Felfüggesztés legfeljebb két évre adható.

A kirótt fizetési kötelezettség elkerülhető tehát egy igazolás benyújtásával. Jó hír, hogy a felnőttképzési intézményünk által indított nyelvi képzések résztvevői is jogosultak ilyen igazolásra, és a nyelvtanulás idejével meghosszabítható az oklevél megszerzésének határideje.

.

Fontos tudni, hogy az őszi képzéseink beiratkozási határidői folyamatosak, de október elejéig mindenképpen jelentkezni kell, mivel az induló képzésekbe becsatlakozási lehetőség nincs. Továbbá, a mentesség igénybevétele nem automatikus, ezt külön kérvényezni kell az Oktatási Hivatalnál, és kizárólag a  2013. évi felnőttképzési törvény hatálya alatt indított, engedélyezett képzésekre vonatkozik.

.

További információért forduljon munkatársainkhoz az elérhetőségeinken.

Forrás és kérelem űrlap: http://www.oktatas.hu/felsooktatas/osztondijas_kepzes/oklevelszerzesi_hatarido/