Ingyenes lesz az első nyelvvizsga

Ingyenes lesz az első nyelvvizsga januártól

A kormányzati oldalon múlt héten jelent meg a nyelvvizsga-támogatásról szóló rendelet tervezete, mely szerint az első nyelvvizsga árát megtéríti a kormány, vagyis ingyenes lesz. Az első sikeresen teljesített komplex középfokú (B2) nyelvvizsgára vagy az ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vizsgára, valamint a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsgára kapható támogatás, melynek értéke  elérheti a 35 ezer forintot is.

Kik kaphatják meg a támogatást?

Támogatásban részesülhetnek azok a 35 év alattiak, akik 2018-ban szerzik meg első közép- vagy felsőfokú nyelvvizsgájukat. Néhány speciális feltételről azonban jó tudni:

  • A támogatás mértéke a nyelvvizsga vagy az emelt szintű nyelvi érettségi díja, de legfeljebb az adott évben érvényes minimálbér 25 százaléka.
  • A támogatást utólag lehet igényelni, a vizsgabizonyítvány megszerzése után 1 évig.
  • A rendelet szerint azok kaphatják vissza első nyelvvizsgájuk díját, akik a vizsga napján még nem töltötték be a 35. életévüket.
  • A támogatás az alapfokú nyelvvizsgákra nem vonatkozik, csak a B2-es (vagyis a középfokú) és a C1-es (felsőfokú) vizsgákra, és az sem mindegy, milyen nyelvből jelentkeznek írásbelire és szóbelire a 35 évnél fiatalabbak.
  • A rendelettervezet alapján csak az angolból, németből, franciából, olaszból, oroszból, spanyolból, nemzetiségi nyelvekből, latinból, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn nyelvből tett vizsga árát lehet visszaigényelni.
  • A kedvezményt a szaknyelvi vizsgák után is igényelni lehet.

A nyelvvizsga a továbbtanulás feltétele lesz 2020-tól

2020-tól a felsőoktatási továbbtanulás feltétele lesz a középfokú nyelvvizsga vagy emelt szintű nyelvi érettségi vizsga, tehát csak azok felvételizhetnek, akik rendelkeznek nyelvvizsgával.

Nem véletlenül történnek a változások:  a nyelvvizsgahiány miatt most a végzős egyetemisták, főiskolások vannak bajban: az Oktatási Hivatal szerint, 17-20 százalékuk a nyelvvizsga miatt nem szerzi meg diplomáját, ők abszolutóriummal kénytelenek munkát keresni.

Forrás: Eduline.hu