Diákhitel nyelvtanuláshoz és nyelvvizsgára

Már igényelhetik a felsőoktatási képzésben tanuló, a diplomájuk megszerzéséhez szükséges nyelvvizsgával nem rendelkező hallgatók a nyelvtanulási diákhitelt – jelentette be Schanda Tamás.
A nyelvtanulási diákhitel keretében egyösszegű kölcsön vehető fel, melynek legkisebb összege 100 ezer, legmagasabb összege 500 ezer forint.

A hitel törlesztését a felvételét követő 12 hónap elteltével kell megkezdenie a hallgatóknak.
A törlesztés futamideje minimum 1, maximum 5 év, a futamidő hosszáról a hallgató dönthet a hitel felvételekor.

Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója ismertette: a hitelt aktív és passzív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diákok is felvehetik, valamint azok is igényelhetik, akik már befejezték tanulmányaikat, de nyelvvizsga hiányában nem kapták meg diplomájukat.

A hitel kamata 1,99 százalék, de abban a pillanatban, hogy a diák sikeres nyelvvizsgát tesz, a hitel kamatmentessé válik a kormány kamattámogatásának köszönhetően.

Ez a nyelvtanulási hitel akárcsak a többi diákhitel bármikor ingyenesen előtörleszthető.

Továbbá fontos feltétel még, hogy saját névre szóló bankszámlával rendelkezz és ne legyen semmilyen, a Diákhitel Központ felé fennálló lejárt hallgatói hiteltartozásod (korábban kötött Diákhitel1, Diákhitel2 vagy Nyelvtanulási Diákhitel).

További Feltételek:

Továbbá Nyelvtanulási Diákhitel felvételére az a fenti feltételnek megfelelő hallgató jogosult, aki:

 • magyar állampolgár, vagy
 • menekültként elismert, vagy
 • letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezik, vagy
 • a Rendeletben meghatározott jogcímen* Magyarországon szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkezik,
  és
 • lakóhelyét a személyi adat- és lakcímnyilvántartásba bejelentette,
 • Magyarországon székhellyel vagy fiókteleppel rendelkező pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett, saját névre szóló számlával rendelkezik, és ezen számla számát folyósítás fogadása céljából a Diákhitel Központ részére közölte,
 • nem rendelkezik korábban kötött és fennálló Nyelvtanulási Diákhitel hitelszerződéssel,
 • nem rendelkezik korábban kötött, de megszűnt Diákhitel1, Diákhitel2 vagy Nyelvtanulási Diákhitel hitelszerződésből eredő hallgatói hiteltartozással,
 • nem részesült korábban Diákhitel1, Diákhitel2 vagy Nyelvtanulási Diákhitel tartozása vonatkozásában egészségkárosodás bekövetkezése alapján tartozás elengedési kedvezményben

Milyen nyelvekre vehető fel?

A Nyelvtanulási Diákhitel bármely nyelvre felvehető, amely a diplomaszerzésedhez szükséges. Ha pedig sikeresen nyelvvizsgázol az ún. támogatott nyelvek valamelyikéből (angol, német, francia, spanyol, olasz, orosz…), hiteled kamatmentessé válik.

A jogszabály viszont nevesíti a támogatott nyelveket, azaz azokat a nyelveket, amelyekhez tartozó sikeres nyelvvizsga esetén a hitelfelvevő kamattámogatásra jogosult.

A támogatott nyelvek meghatározása külön jogszabályon alapul: az első sikeres nyelvvizsga és az emelt szintű idegen nyelvből tett emelt szintű érettségi vizsga díjához nyújtott támogatásról szóló 503/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján azok a nyelvek, melyekhez a nyelvvizsgadíj visszatérítése igényelhető (angol, német, francia, olasz, orosz, spanyol, bolgár, görög, horvát, lengyel, örmény, roma/cigány (romani, illetve beás), román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán, latin, portugál, arab, héber, japán, kínai, holland, finn).

Hogyan vehető fel a Diákhitel?

Látogass el a nyelvtanulas.diakhiteldirekt.hu hiteligénylési oldalra vagy központi honlapon (www.diakhitel.hu) kattints rá a zöld, NYELVTANULÁSI DIÁKHITEL IGÉNYLÉS gombra.

Hányszor igényelhető?

Az előírt nyelvvizsga megszerzéséig a jogosultsági időszak alatt többször is, de ennek további feltétele, hogy a korábban felvett Nyelvtanulási Diákhiteled már visszafizetésre került.

Milyen költségekkel jár?

A hitel igénylése és felvétele teljesen díjmentes. A Diákhitel Központ Zrt. semmilyen költséget nem számít fel sem a Nyelvtanulási Diákhitel folyósítása előtt, sem azután és különböző szolgáltatásokba rejtett költségek sincsenek.

Mekkora a törlesztőrészlete?

A törlesztőrészlet a választott összegtől és futamidőtől, valamint a kamat nagyságától függ.

Mikor kell törlesztenem?

A hitel felvételét követő egy év türelmi időszak alatt törlesztési kötelezettség nincsen. Ennek lejárta után kell megkezdeni a törlesztést és minden hónap 12-ig átutalni a törlesztőrészletet a Diákhitel Központ Zrt. 10032000-01800188 számlaszámára. A törlesztés megkezdése előtt a törlesztőrészlet összegéről a Diákhitel Központ Zrt. Törlesztési értesítőt küld.